DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE

Grupa turista iz Indije, zaljubljenika u željeznicu, koja putuje svijetom i posjećuje makete željeznice, ovih je dana bila u Zagrebu samo s jednim ciljem – posjetiti Backo Mini Express u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici br. 4.

 

Naime, na toj se adresi od 2015. god. nalazi najveća maketa željeznice jugoistočne Europe. Od svog otvorenja do danas ona ne prestaje plijeniti pažnju posjetitelja svih generacija, ali i nacija. To se posebice osjeti tijekom ljeta, kada je u Zagrebu iznimno puno turista, od kojih veliki dio dolazi i u posjet Backo Mini Expressu. Globalni interes za ovu malu zagrebačku oazu velike kreativnosti i ručnog rada, zabilježen je i ovogljeta od strane turista iz svih dijelova svijeta. Među njima su bili i turisti iz Indije koji su na internetu pronašli vijesti o najvećoj maketi jugoistočne Europe i odlučili je ovog ljeta posjetiti.

Gosti iz Indije, kako su mi sami priznali, došli su u Zagreb samo radi naše makete. A kad su stigli, zadržali su se uz naše vlakove i ostale sadržaje čak tri sata. Gotovo sve ih je zanimalo u našem prostoru, a istaknuli su da putuju svijetom i obilaze makete željeznice poput naše. No, ova hrvatska im je, kažu, najljepša koju su ikada vidjeli – opisao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta najveće makete jugoistočne Europe.

Kako se razvoj makete Backo Mini Express nastavlja, već ove jeseni posjetitelje očekuju brojni noviteti, a indijski su turisti najavili da će u Zagreb sigurno ponovo doći, da vide što je u međuvremenu dograđeno.