PRIPREME ZA ADVENT

Kako se bliži čuveni zagrebački Advent, tako se i radovi na maketi zahuktavaju, budući da Muzej vlakića – Backo mini express predstavlja jednu od značajnijih gradskih atrakcija. Prije svega, cilj je završiti rekonstrukciju ceste, kako bi autići ubuduće mogli voziti na induciranu struju. Pogon na induciranu struju je novina koja je zaintrigirala i najvećeg evropskog proizvođača modela autića, FALLER CAR SYSTEM, tako da su poslali ovog ljeta dva inženjera iz njemačke, kako bi se pobliže upoznali sa tom inovacijom.

Završetak ceste omogučit će i početak rada nove atrakcije na maketi. Radi se o spoju vozila i željeznice, tj. kamioni će se, na jednom od kolodvora, sami sa ceste popeti na vagone. Kad se završi ukrcaj, kompozicija će krenuti na put po maketi i dovesti kamione na drugi kolodvor gdje će se, opet oni sami, iskrcati i nastaviti put po cesti.

Dodatna atrakcija biti će i potpuno nova, manja maketa na kojoj će biti već poznato klizalište sa Tomislavovog trga, sa svojim klizačima koji se kreću, ali ovaj put u realnom okruženju. Sa jedne strane biti će Umjetnički paviljon, a sa druge željeznički kolodvor. Točka na „i“ će biti tramvajska pruga i na njoj jedan stari zagrebački tramvaj. Ova će maketa biti izložena u novo adaptiranom dijelu i na neki način simbolično najaviti početak proširenja makete na preostalih 250m², što će ju, kad sve bude gotovo, uvrstiti među najveće u Evropi.