JOŠ I TO!

Devet godina gradimo jednu krasnu priču, što su potvrdili naši brojni posjetitelji i njihove pohvalne recenzije, kako na Google-u, tako i raznim portalima i društvenim mrežama. Upustili smo se u vrlo skupu avanturu, vjerujući da znamo i možemo pružiti stanovnicima Zagrebu, Hrvatske, ali i turistima iz cijelog svijeta, jednu zanimljivu atrakciju koja će ih ispuniti pozitivnim emocijama i možda potaknuti da i sami krenu putem modelarstva i maketarstva. Bez ikakve pomoći od Države, Grada, Turističke zajednice, sponzora, isključivo privatnim sredstvima uspjevali smo preživljavati iz godine u godinu. Financijska konstrukcija počela se je sa vremenom popravljati dolaskom škola, vrtića, ali i sve većeg broja turista. No, onda, kao da se nebo okrenulo protiv nas. Došla je kobna, 2020. godina, donijevši sa sobom Coronu, potres i poplavu kompletu. O našoj prilagodbi rada Muzeja u Corona periodu i posljedicama potresa već postoje postovi. Ovaj današnji posvećen je poplavi i posljedicama koje bi mogle odrediti našu sudbinu.

U noći s 24.na 25. srpnja jaka kiša uzrokovala je poplavu u centru Zagreba, pa tako i u podrumskim prostorima Muzeja vlakića-Backo Mini Express. Iako smo sanaciju započeli već u jutarnjim satima, u prostor je ipak ušlo cca 30 000 litara vode. Najviše je pogođena igraonica za djecu te radionice za stolariju, elektroniku i mehaniku. Uništena je kompletna zaliha drvne građe, veća količina ručnog i radioničkog električnog alata, dio pribora za strojeve za obradu metala, te dio skladišta elemenata za samu maketu, kao što su lokomotive, vagoni, zelenilo, kućice i slično (fotografije možete vidjeti ovdje). Stradala je i većina namještaja u tim prostorijama (ormari, radni stolovi, računala i slično).Također, zbog vlage u zraku očekujemo i određenu štetu na samoj maketi, unatoč ventilaciji i naporima da se prostor što prije isuši. Preliminarna procjena materijalne štete je 150 000 kn.

Kako nije za vjerovati da bismo u ovoj situaciji mogli sami sanirati nastalu štetu, apeliramo na sve koji su u našem Muzeju proveli ugodne trenutke da nam svojom donacijom pomognu da što prije ponovno stanemo na noge i omogućimo posjetiteljima razgled najveće makete u jugositočnoj Evropi.  Zahvalni smo, naravno, na svakoj donaciji koju možete izvršiti uplatom na račun:

Muzej vlakića Backo Mini Express d.o.o.

 10000 Zagreb
Podgorska 11

                                                                      IBAN: HR6023600001102414863